Leonard Jagoda - Pasjonat lokalnej historii Gminy i Miasta Koziegłowy
Partnerstwo Północnej Jury w dziedzinie promocji czy pomocy wykonuje pożyteczną rolę która przekłada się na konkretne rezultaty.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Oficjalna strona internetowa Partnerstwa Północnej Jury. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
II etap konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”, zagościł w Żarkach, które nie bez powodu, określane są jako „Twoje Miejsce na Jurze”.
Do pięknego, Miejsko- Gminnego Ośrodka Kultury w Żarkach zagościli uczestnicy konkursu, których potrawy zostały nominowane do II etapu, tj. p. Izabela i Jan Szewczykowie z Zagrody Maciejówka a także p. Przemysław Bialik. Nie mogło zabraknąć Burmistrza Miasta i Gminy Żarki- p. Klemensa Podlejskiego, gdyż Miasto i Gmina Żarki są jednym z 10 partnerów projektu realizowanego przez Stowarzyszenie „Partnerstwo Północnej Jury”. Wśród uczestników spotkania byli także: Katarzyna Kulińska Pluta - odpowiedzialna za rekrutację potraw w konkursie kulinarnym na terenie gminy Żarki, Barbara Zjawińska- reprezentująca MGOK w Żarkach, a także Komisja Konkursowa ( w składzie pracowników Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie tj. p . Beaty Fąfery, p. Danuty Tomzy i p. Iwony Chmurzewskiej a także pracowników biura Stowarzyszenia PPJ) jak również przedstawiciel telewizji Orion. Uczestników spotkania powitał Dyrektor Motłoch, który przybliżył cele realizowanego projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020. Dyrektor podkreślił, że dzięki wsparciu partnera projektu – Miasta i Gminy Żarki reprezentowanej przez Burmistrza Klemensa Podlejskiego, organizowany jest konkurs kulinarny na terenie partnerskiej gminy. Podziękował p. Burmistrzowi za wzorcową współpracę z gminą Żarki w zakresie inicjowania zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Burmistrz Miasta i Gminy Żarek, w równie ciepłych słowach podziękował Dyrektorowi PPJ za dotychczasową współpracę, podkreślił jej istotną rolę w rozwoju gminy Żarek a także pogratulował uczestnikom konkursu kunsztu kulinarnego.
Najważniejszymi uczestnikami spotkania dotyczącego II etapu konkursu kulinarnego byli bez wątpienia jego uczestnicy. Uczestnicy zachwycili od samego początku. Nie tylko misternie przygotowanymi nakryciami stołu, gdzie każdy detal miał istotne znaczenie, ale przede wszystkim jakością i smakiem serwowanych potraw. Jako pierwsza, swoją potrawę- czyli pierogi z kapustą i mięsem, przedstawiła Izabela Szewczyk z Zagrody Maciejówka. Pani Izabela w inspirujący sposób opowiadała o historii i tradycji spożywania pierogów, ostrożnie uchylając rąbka tajemnicy związanej z przygotowaniem niepowtarzalnych pod względem walorów smakowych pierogów. Jak się okazuje, każdy składnik pierogów ma ogromne znaczenie, a jego bezwzględnie najwyższa jakość przekłada się na jakość serwowanej potrawy! Równie ciekawie i inspirująco o swoich potrawach opowiadał p. Przemysław Bialik. Zaprezentowane przez niego potrawy łączą tradycję z nowoczesnością , a nietuzinkowy sposób serwisu mógłby zachwycić najbardziej wybrednych znawców kanonów piękna. W pierwszej kolejności zaprezentowana została przez p. Przemysława delikatna w smaku, przystawka tatarczuch z kaczą pasztetówką z plastrami kalarepy w occie jabłkowym i sosem z nalewki jeżynowej. W dalszej kolejności p. Przemysław zaprezentował pieczonki jurajskie- a właściwie ich arcyciekawą i zaskakującą dekonstrukcję kulinarną. Dopełnienie, stanowił niebanalny deser, bo kto by pomyślał, że z Jurajskich Borowików karmelizowanych w miodzie można zaserwować lody? Dodając do tego ziemie jadalną z pędów sosny i krzew z czekolady Leśniowskiej – podniebienia największych łasuchów zostały w pełni zaspokojone.
Dziękujemy uczestnikom konkursu- p. Izabeli Szewczyk i Przemysławowi Bialikowi za ich pełne pasji kulinarnej przygotowanie i prezentację doskonałych lokalnych potraw. W Żarkach, mamy prawdziwych, znakomitych, odważnych wirtuozów sztuki kulinarnej, z którymi „ bez dwóch zdań” można odkrywać tradycyjne smaki i potrawy w nowych odsłonach! A co więcej, będzie to zawsze doskonale smakować!
Zobacz co mówią o nas inni
www.jura-ppj.pl
Północna Jura to nie tylko niezwykle urokliwa kraina, to także miejsce, w którym miłośnicy historii spotkać się mogą z pasjonatami sportów wyczynowych i aktywnego spędzania wolnego czasu w otoczeniu jurajskiej przyrody. Na spragnionych ciszy, spokoju i relaksu na łonie przyrody czekają gospodarstwa agroturystyczne położone w urokliwych zakątkach Jury. Miłośnicy aktywnego spędzania wolnego czasu również znajdą tutaj coś dla siebie: spływy kajakowe i pontonowe, wspinaczka skałkowa, speleologia, turystyka piesza, rowerowa i konna, czy dostarczające sporą dawkę adrenaliny sporty ekstremalne. Stowarzyszenie „Partnerstwo Północnej Jury" od lat zabiega o harmonijny rozwój naszego regionu, łącząc w swoich działaniach troskę o rozwój ekonomiczny, dziedzictwo kulturowe i ochronę środowiska naszej pięknej i aktywnej Północnej Jury.
Ciekawe informacje o działalności Stowarzyszenia PPJ