Leonard Jagoda - Pasjonat lokalnej historii Gminy i Miasta Koziegłowy
Partnerstwo Północnej Jury w dziedzinie promocji czy pomocy wykonuje pożyteczną rolę która przekłada się na konkretne rezultaty.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Oficjalna strona internetowa Partnerstwa Północnej Jury. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
II etap kulinarnego konkursu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” został przeprowadzony w Gminie Przyrów.
W dniu wczorajszym, do gościnnej sali Gminnego Ośrodka Kultury w Przyrowie, przybyły lokalne kreatorki smaku, których potrawy zostały nominowane do II etapu tj. członkinie Kół Gospodyń Wiejskich; Sygontka, Zalesice, Zarębice i Przyrów. Na spotkaniu byli obecni: Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Przyrowie- p. Dariusz Grabowski, a także p. Barbara Wierciochowicz, którzy z ramienia Gminy Przyrów koordynowali rekrutację uczestników do konkursu kulinarnego na terenie gminy. Wśród uczestników spotkania byli także przedstawiciele Komisji Konkursowej ( w składzie pracowników Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie a także pracowników biura Stowarzyszenia PPJ).
Uczestników spotkania powitał Dyrektor GOKu- p. Dariusz Grabowski z Dyrektorem biura PPJ- p. Jerzym Motłochem, gratulując uczestnikom konkursu nominacji a jednocześnie informując o założeniach i celach projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020. Dyrektor PPJ zaznaczył, że pierwsza edycja konkursu kulinarnego w swoim założeniu ma zainicjować prace nad marką lokalną a także wydanie wyjątkowej książki kulinarnej, bo uwzględniającej lokalne dziedzictwo kulinarne. Podkreślił także, że dzięki wsparciu partnera projektu –Gminy Przyrów reprezentowanej przez Wójta Roberta Nowaka, konkurs kulinarny organizowany jest na terenie partnerskiej gminy. Wyraził słowa uznania w kierunku Wójta Gminy Przyrów za doskonale układającą się współpracę ze Stowarzyszeniem PPJ, mając nadzieję, że dalej będzie ta współpraca wzmacniana.
W Przyrowie, najważniejszymi uczestnikami spotkania, były przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, które zaskoczyły nie tylko wyśmienicie przygotowanymi potrawami, ale przede wszystkim sposobem prezentacji potraw. Jako pierwsze, swoją potrawę, czyli pyszną zupę „Dziadówkę” i wyraziste kluski tlone zaprezentowały przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Sygontki. Dzięki nim, dowiedzieliśmy się, że historia potrawy wiąże się z pracami polowymi. Kiedy gospodarze i gospodynie szli pracować w polu, brali ze sobą wcześnie sporządzoną zupę dziadówkę, która w żeliwnym garnku, owinięta sianem lub słomą a także przykryta derką długo utrzymywała ciepło. Zupa swoim składem przypomina kapuśniak, ale różni się tym, że jej główny składnik stanowi fasola. Z kolei niezwykły smak „zalewajki po zalejsku”, odkryły przed uczestnikami spotkania panie z KGW w Zarębicach. Apetyczna i ostra w smaku zalewajka charakteryzuje wyróżnia się tym, że w jej składzie można znaleźć kaszę jęczmienną. Rewelacyjny smak można było odnaleźć w pulpie ziemniaczanej przygotowanej przez członkinie KGW w Zarębicach. Pulpa swoją konsystencją przypomina placek ziemniaczany na brytfannie, ale w odróżnieniu od placków nie jest pieczona tylko gotowana. Sekret pulpy jest ukryty w jakości podstawowego jej składnika, który stanowi ziemniak, a te w Zarębicach uznawane są za najlepsze i słyną w całej okolicy. Jako ostatnie zaprezentowały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Przyrowie ze smaczną kapustą z grochem. Sekretem sporządzonej przez nie potrawy jest to, że kapusta jest zagęszczana ziemniakami i dlatego jest bardziej aromatyczna.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania, a w szczególności uczestniczkom konkursu za przygotowanie i profesjonalny serwis nominowanych potraw. Komisja Konkursowa zachwyciła się sposobem przygotowania potraw, ich smakiem, historią, prezentacją. Obszar działania Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” to ogromne bogactwo tradycji kulinarnych!
Zobacz co mówią o nas inni
www.jura-ppj.pl
Północna Jura to nie tylko niezwykle urokliwa kraina, to także miejsce, w którym miłośnicy historii spotkać się mogą z pasjonatami sportów wyczynowych i aktywnego spędzania wolnego czasu w otoczeniu jurajskiej przyrody. Na spragnionych ciszy, spokoju i relaksu na łonie przyrody czekają gospodarstwa agroturystyczne położone w urokliwych zakątkach Jury. Miłośnicy aktywnego spędzania wolnego czasu również znajdą tutaj coś dla siebie: spływy kajakowe i pontonowe, wspinaczka skałkowa, speleologia, turystyka piesza, rowerowa i konna, czy dostarczające sporą dawkę adrenaliny sporty ekstremalne. Stowarzyszenie „Partnerstwo Północnej Jury" od lat zabiega o harmonijny rozwój naszego regionu, łącząc w swoich działaniach troskę o rozwój ekonomiczny, dziedzictwo kulturowe i ochronę środowiska naszej pięknej i aktywnej Północnej Jury.
Ciekawe informacje o działalności Stowarzyszenia PPJ